Det nytter ikke at være nummer to

Blog

Vestas, Grundfos, Danfoss, Rockwool, Ingeniørforeningen (IDA) og CONCITO er gået sammen om initiativet Danmark som grøn vindernation. Målet er klart; der er brug for høje danske klima- og energiambitioner, hvis vi skal fastholde og styrke vækst og arbejdspladser i hele Danmark i de kommende år. 

Klimaudfordringen er den største samfundsudfordring verden står overfor i de kommende årtier. Danmark har gennem årtier gået forrest og drevet løsninger frem, men Danmarks førerposition er ikke givet. Tværtimod har mange lande sat fuld damp på den grønne omstilling. Hvis vi i Danmark fortsat skal være førende i feltet, kræver det derfor klare grønne ambitioner både på kort og lang sigt.

Initiativet Danmark som grøn vindernation vil styrke viden om den igangværende globale grønne omstilling, samt hvilke teknologier, løsninger og udfordringer vi står overfor i de kommende år. Samtidig vil initiativet have fokus på, at Danmarks grønne førerposition allerede i dag har stor betydning for vækst og arbejdspladser i hele Danmark, og at potentialet er enormt fremadrettet.

 

Ny energiaftale vil være lakmusprøve på Danmarks fortsatte førerposition
Vi står overfor vigtige forhandlinger om en ny energiaftale og forhåbentlig også en ambitiøs klimaplan for Danmark. Det er afgørende for fortsat dansk grønt lederskab, at der politisk vedtages en klar ambition og en ambitiøs udrulning af konkrete grønne initiativer. Grønt lederskab handler selvfølgelig først om at levere vores bidrag til den nødvendige globale klimaindsats, men samtidig åbner det jo et væld af muligheder for vores danske virksomheder. Selvom Danmark er et lille land, er vores grønne førerposition en styrke, som danske virksomheder bruger, når de byder ind på det globale marked, og som giver Danmark en helt unik position som show case, når andre lande skal se på best practice i forhold til grøn omstilling.

Men denne position er ikke givet og flere store virksomheder frygter, at Danmark ved ikke at fastholde et højt ambitionsniveau, risikerer at kaste de danske styrkepositioner over styr.

Og der er noget om snakken.

Der er jobs i grøn omstilling
Erfaringer viser nemlig igen og igen, at de lande, der ønsker at købe og benytte sig af danske løsninger kommer til Danmark, fordi Danmark udover at være best in class, også indtil nu netop har været en fantastisk show case for, hvordan man laver en omfattende grøn energiomstilling i både system, produktion og forbrug. Og det har givet beskæftigelse og vækst i Danmark, hvor den grønne sektor står for en stigende del af den danske eksport. Og der er stadigt meget at komme efter.

Der er allerede mere end 70.000 danskere, der arbejder i grønne jobs, og analyser viser at der et enormt potentiale fremadrettet. Damvad Analytics har senest vurderet, at der kan være et sted mellem 52.000 og 95.000 yderligere grønne jobs på spil i Danmark, hvis det globale grønne marked udvikler sig, og Danmark vel og mærke bare kan fastholde sin nuværende position på det grønne marked.

Høje ambitioner viser vejen og giver investeringslyst
Høje politiske danske ambitioner har i den sammenhæng været vejviser for de virksomheder, som i dag sælger de danske grønne løsninger rundt omkring i verden. Danmark høster således på globalt plan stor anerkendelse for en kombination af omstilling fra kul til vind og betydelig energieffektivitet, og det har skabt stærke styrkepositioner på tværs af branchen indenfor den grønne omstilling.

Men hvordan ser det egentlig ud med de høje danske ambitioner på det grønne område?

CONCITO arbejder i disse dage på en benchmark-analyse, der sammenholder og undersøger de danske målsætninger indenfor blandt andet vedvarende energi, elektrificering og energieffektivitet med de lande som Danmark sammenligner sig selv med. Og her viser de foreløbige analyser, at det ikke går helt så godt, som vi går og tror. I forhold til de danske ambitioner for andelen af vedvarende energi ligger Danmark fx lavere end både Sverige og Norge.

Derudover konkluderer Energistyrelsen i sin opgørelse om energiintensitet, at Danmark i perioden 2000-2014 kun har forbedret energiintensiteten lidt, imens de fleste sammenligningslande har forbedret deres energieffektivitet væsentligt og dermed mindsket afstanden til Danmark. Industrien i Danmark har mistet noget af sit forspring over de seneste år. Med de kommende datacentre må det forventes, at den danske energiintensitet vil stige betydeligt.

Der er således ikke tvivl om, at Danmark ligger godt, men vi er udfordret, og kan på mange måder ikke længere kalde os best in class når vi snakker fremadrettede ambitioner.

Noget bedre ser du ud i forhold til energiteknologiske løsninger. Her opnår Danmark en flot første plads i WWF’s Global Cleantech Innovation Index 2017. Danmarks førsteplads er dog drevet af vores høje niveau i vores allerede etablerede grønne industri, mens der haltes bagefter, når WWF opgør nye ideer og løsninger. Således viser selvsamme index, at Danmark ligger på 11. pladsen indenfor Emerging Cleantech Innovation, med lande som Finland, USA, Sverige, UK og Tyskland foran.

Tryghed og høje ambitioner skal give mod og retning i den danske grønne omstilling
En fortsat høj politisk grøn ambition hjemme er et must, hvis Danmark fortsat vil være førende, og dermed sikre en stærk eksport af konkurrencedygtige løsninger og viden. Derfor skal det kommende energiforlig give en klar ambition og retning på den grønne omstilling i Danmark.

Relaterede emner
Indhold