Politikerne skylder virksomhederne at levere

Debatindlæg
Danske virksomheder kan og vil gerne gå forrest i den grønne omstilling, men savner stærke politiske ambitioner.

Af Sara Petrycer Hansen, projektchef i CONCITO

Vestas, Grundfos, Danfoss, Rockwool, Ingeniørforeningen, IDA og CONCITO gik tidligere på året sammen om initiativet Danmark som grøn vindernation. Målet er klart; der er brug for høje danske klima- og energiambitioner, hvis vi skal fastholde og styrke vækst og arbejdspladser i hele Danmark i de kommende år.

Klimaudfordringen er den største samfundsudfordring, verden står over for i de kommende årtier. Danmark har gennem årtier gået forrest og drevet løsninger frem, men Danmarks førerposition er ikke givet, og det kræver en ambitiøs og langsigtet indsats, hvis Danmark forsat skal være med forrest i feltet.

Konkret ønsker vi med initiativet at styrke viden om den igangværende globale grønne omstilling, og hvilke teknologier, løsninger og udfordringer vi står over for i de kommende år. Initiativet har et klart globalt sigte, der skal belyse Danmarks grønne potentialer i en global kontekst.

Et fælles opråb
Men hvordan og hvorfor er vi egentlig kommet til et punkt i den danske klima- og energipolitiske historie, hvor der er behov for, at virksomhederne går forrest og viser vejen frem i den grønne omstilling – både ved at markere sig i den offentlige debat og på deres egne målsætninger?

Hvorfor er det, at store danske virksomheders behov for at få politikerne til at handle nu er blevet så stærkt?

Det er, fordi det for disse virksomheder er altafgørende at kunne vise den danske showcase frem, når de går ud på det globale marked. Indtil nu har Danmark været helt fremme i klassen for så vidt angik produktion og fremstilling af teknologier til omstillingen fra et fossilt samfund til et samfund baseret på vedvarende energikilder. En omstilling, hvor vi ikke er i mål, men hvor Danmark har nogle helt klare styrkepositioner fremadrettet, som det danske erhvervsliv og dermed også beskæftigelsen i Danmark kan drage nytte af. Derudover driver klare ambitiøse mål innovation og dermed også en stærkere konkurrenceposition.

Det kræver alt sammen en stærk politisk vilje og høje politiske ambitioner, som kan give virksomhederne et stærkt afsæt for fremadrettede investeringsbeslutninger. Virksomhederne er villige til at påtage sig et ansvar, men manglen på stærke, fremadrettede politikker samt de politiske uenigheder og endda modstridende udmeldinger i EU svækker deres tiltro til det politiske bagland og modet til at påtage investeringsrisici i jagten på gyldne grønne æg.

Lad os gribe muligheden

Og det er ærgerligt, for potentialet for investeringer i den grønne sektor er enormt. Alene frem mod 2030 vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA), at der skal investeres 13.500 mia. USD globalt i grønne energiteknologier og energieffektivisering . Det er en enorm omstilling, men samtidig en oplagt mulighed for g rønne danske virksomheder, der med deres opbyggede knowhow og stærke markedsposition har et enormt potentiale.

Selvom høje danske klimaambitioner i sig selv kun vil have en mindre effekt på de globale udledninger, så kan Danmark gøre en forskel ved at udvikle klimateknologier, der kan eksporteres til resten af verden og som – når de bliver taget i brug af andre – rent faktisk vil have en betydelig effekt på klimaet.

Grønne arbejdspladser i hele Danmark

Således er formålet bag initiativet, at man politisk samler sig om en fælles grøn ambition på tværs af røde og blå partifarver, hvor høje klima- og energiambitioner driver innovation, vækst, eksport og arbejdspladser i hele Danmark fremad. Husk på, at det, der har skabt vores grønne styrkeposition, er ambitiøse mål, rammer og reguleringer, der har drevet innovation og løsninger frem, som nu kan sælges til hele verden.

Der er allerede mere end 70.000 danskere, der arbejder i grønne job, og analyser viser, at der stadig er et enormt potentiale fremadrettet. Damvad Analytics har senest vurderet, at der kan være et sted mellem 52.000 og 95.000 yderligere grønne job på spil i Danmark, hvis det globale grønne marked udvikler sig, og Danmark vel og mærke bare kan fastholde sin nuværende position.

Geografisk er arbejdspladserne spredt ud over hele Danmark, med Region Midtjylland som den største aftager af grønne job. På kommunalt niveau er kommuner som Ringkøbing-Skjern, Esbjerg og Sønderborg med helt i front.

Danmark skal igen vise vejen i EU

Det er ikke kun her i landet, men også i EU, at Danmark skal til at tage de grønne løbesko på igen. Det går simpelthen ikke, at Danmark nu betragtes som et af de fodslæbende lande i EU, når det gælder vedvarende energi og energieffektivitet, hvor 2030-målsætningen fastlægges i disse dage.

Her skal Danmark også op i gear og støtte stærkt op om EU’s grønne motor, som jo i sidste ende er en afgørende markedsplads for danske løsninger!

Det er nu, at danske politikere skal bevise, at de er klar til at sætte barren højt – både i Danmark og i EU. For når det virkelig kommer til stykket, så kan vi kun redde klimaet, hvis vi står sammen og stiller høje krav til os selv og hinanden på tværs af regioner, på tværs af grænser og på tværs af regeringer. Både investorerne og industrien har meldt klart ud, at de er klar til at levere på højere ambitioner, men vi skal have politikerne med, for vi kan kun løfte opgaven, hvis vi gør det sammen.

---

Debatindlæg bragt i GridTech den 11. juni 2018