Biomasseanvendelse og potentialet for CCS i forsyningssektoren

I seneste klimafremskrivning, KF23, forventes CCS at tegne sig for 3,2 mio. ton CO2-reduktion omkring 2030 med allerede vedtagne virkemidler. Energistyrelsen offentliggjorde i foråret 2023 en vurdering af det tekniske potentiale for biogen og fossil CCS fra punktkilder i Danmark på mellem 5 og 11 mio. ton i 2040, hvoraf mellem 3 og 6 mio. ton er fundet på affalds- og biomassefyrede anlæg.

CONCITO offentliggjorde i september 2021 rapporten Optimeret biomasseanvendelse til el- og fjernvarmeproduktion mod 20402, der viser, at anvendelsen af biomasse til energiformål reduceres kraftigt mod 2040. Årsagen er især konkurrence fra vind og sol på elsiden og fra varmepumper på varmesiden. I scenarier, hvor biomassens nettoemission3 af CO2 prissættes med CO2-kvoteprisen og inkluderes i beregningerne, reduceres biomasseanvendelsen endnu hurtigere. Med udgangspunkt i omtalte analyse, kan det diskuteres om grundlaget for kulstoffangst fra biomasse reelt er så stort som vurderet i Energistyrelsens punktkilderapport.

Der er sket en række ændringer i rammerne for energisektoren siden 2021, herunder øget fokus på regulering
i LULUCF4-sektoren og på biodiversitet. På den baggrund har CONCITO ønsket en opdatering af 2021-analysen.

Formålet med denne opdaterede analyse er:

  • At genbesøge analysen fra 2021 for at vurdere konsekvenserne af højere CO2-kvotepriser, højere gaspriser, den nye LULUCF-regulering i EU (højere biomassepriser) samt implementering af Grøn Skattereform i Danmark (indførelse af nye CO2-afgifter). 
  • At undersøge selskabsøkonomi ved etablering af CCS på affalds- og biomassefyrede anlæg - herunder en vurdering af, hvordan betalingsvilje for negative emissioner påvirker investeringer i CCS og anvendelse af biomasse i energiforsyningen.
  • At inddrage de seneste års erfaringer fra udrulning af store varmepumper i fjernvarmen samt nye fremskrivninger af udbygning af fjernvarmenettet m.v.
Ekspert
Tobias
Senioranalytiker, Analyseteamet