48 nationale bidrag (NDCs) fra 74 lande

Gæsteblog
Som et led i Parisaftalen er landene inviteret til at indsende nye eller opdaterede NDCs (Nationally Determined Contributions) i 2020. 48 NDCs fra i alt 74 lande har klimasekretariatet modtaget og har i den anledning publiceret en synteserapport, der beskriver indholdet.

Sekretariatet vil publicere endnu en synteserapport inden COP26, hvor der forhåbentlig er indsendt mange flere NDCs. Pga. covid-19 og måske også det udsatte COP26 har mange lande stadig ikke indsendt en ny eller opdateret NDC. Det gælder f.eks. store lande som Kina og Indien og selvfølgelig USA, der lige er kommet med igen.

EU har indsendt den opdaterede NDC, der øger reduktionsindsatsen fra mindst 40% reduktion til mindst 55% reduktion i 2030 i forhold til 1990. (EU-landene har en fælles NDC). 

FN’s klimapanel (IPCC) publicerede i 2019 en rapport om, hvad der kræves for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader i forhold til det før-industrielle niveau. Rapporten fulgte op på Parisaftalen, hvor de 1,5 grader for første gang blev nævnt i en international aftale.

Parisaftalen siger også, at udledningerne skal toppe snarest muligt, dernæst falde og at vi skal nå en balance mellem optag og udledninger i løbet af anden halvdel af dette århundrede. Det sidste blev skærpet på baggrund af nyere viden i 2019 rapporten, så det nu lød, at balancen mellem optag og udledninger af CO2 skal nås allerede omkring 2050, og at udledningerne bør falde med 45% i 2030 i forhold til 2010, hvis vi skal have en god chance for at holde temperaturstigningen på 1,5 grad.

For de 2 grader kan vi vente med at skabe en balance mellem udledninger og optag af CO2 til 2070 samtidig med, at udledningerne skal reduceres med 25% i 2030 i forhold til 2010. Samtidig med en stærk reduktion i udledning af CO2 kræves der desuden tilsvarende reduktioner af de øvrige drivhusgasser som metan, lattergas m.m.

Det var allerede klart i Paris, at landenes nationale bidrag (Nationally Determined Contributions – NDCs) til Parisaftalen indsendt i 2015 var langt fra målet. Det har blandt andet UNEP beskrevet i deres årlige Gap rapport.

48 NDCs fra i alt 74 lande (EU-landene har en fælles NDC) har klimasekretariatet modtaget ved udgangen af 2020, og sekretariatet har i den anledning publiceret en synteserapport, der beskriver indholdet uden at fremhævne enkelte lande. Sekretariatet vil publicere endnu en synteserapport inden COP26, hvor der forhåbentlig er mange flere NDCs.

NDC

De 74 lande udgør ca. 40% af de lande, som er med i Parisaftalen og står for ca. 30 % af de globale udledninger. Sekretariatet konkluderer i deres rapport, at hvis vi ser alene på de 74 lande, så vil de reducere deres udledninger i 2030 med 0,5 % i forhold til 2010. Det er meget langt fra en reduktion på 25 eller 45%!

Hvis man skal finde noget positivt, så er det, at flere lande nu har mål, der dækker alle sektorer (economy-wide targets), som alle lande tilskyndes til. Landene er bedre til at beskrive både reduktionsindsatsen og indsatsen for klimatilpasning bl.a. anvender de fleste lande allerede nu de kriterier for rapportering, som blev vedtaget på COP24, selvom det ikke er obligatorisk endnu.

Peter Iversen
Peter Iversen, seniorrådgiver i CONCITO.
Indhold