Biobrændstoffers CO2-effekt under stærk kritik

Pressemeddelelse
Ny rapport konkluderer, at biobrændstoffer ikke vil føre til de CO2- reduktioner, som regeringen har beregnet i Danmarks Kyoto-strategi.

Biobrændstoffer er stærkt overvurderede i kampen mod den globale opvarmning. Derfor vil Danmarks målsætning om 5,75 % biobrændstoffer i 2010 ikke give de CO2-reduktioner, som regeringen har medregnet i sine klimamålsætninger for opfyldelsen af Danmarks Kyoto-forpligtelser.
Det er konklusionen i en ny rapport, som Danmarks grønne tænketank, CONCITO, netop har frigivet. Rapporten bygger på de nyeste videnskabelige rapporter om biobrændstoffer og den sidste udvikling i EU.

I rapporten dokumenteres det, at især anvendelsen af første generation biobrændstoffer reelt risikerer at medføre et større CO2-udslip. Selv ved anden generation biobrændstoffer ville det være langt bedre at benytte biomassen til andre formål, hvor man kan få en større CO2-reduktion. Rapporten vurderer derfor, at der er tale om en helt urealistisk beregning, når Energistyrelsen antager, at de 5,75 % biobrændstoffer vil føre til en CO2-reduktion på 820.000 tons CO2 om året fra 2010. Det er sværere at forudse, hvordan EU vil forholde sig til danskernes beregninger, da området er genstand for en hed debat i EU.

Det bør dog ikke afgøre for regeringens strategi, mener CONCITOs for- mand, Martin Lidegaard:
- Klimaet er ligeglad med EU’s regnemaskiner. Klimaet har brug for CO2-reduktioner nu. Derfor ville det bedste for miljøet være, at man neddroslede forventningerne til biobrændstoffer markant.

Rapporten er forfattet i regi af tænketanken CONCITO og skrevet af Jør- gen Henningsen, Martin lidegaard og Henrik Wenzel. Den kan downloades på /.

Yderligere kommentarer: Martin Lidegaard 2989 6700