Danmark bagud på klimamål

Pressemeddelelse
Danmark får svært ved at leve op til sine Kyoto-forpligtelser i perioden 2008-12. Det konkluderer en ny rapport, som den grønne tænketank CONCITO har fået udarbejdet af det private konsulentfirma Pöyry.

I rapporten analyserer Pöyry, hvordan det er gået med den såkaldte allokeringsplan, der er Danmarks strategi for at opfylde den internationale aftale om reduktion af drivhusgasser.

Konklusionen er, at Danmark er alvorligt bagud i opfyldelsen af sine målsætninger. Nærmere bestemt mangler Danmark årligt 7 mio. tons CO2-reduktion, svarende til 35 mio. tons reduktion i alt.

Det store efterslæb skyldes især, at allokeringsplanens forudsætninger har vist sig ikke at holde stik. Men også forsinkede havvindmølleparker og manglende indsatser inden for energibesparelser og landbrug spiller ind.

CONCITOs formand Martin Lidegaard udtaler:
”Det her er langt værre, end jeg havde drømt om. Allokeringsplanen bygger på en meget stor usikkerhed, både i beregningsmetode og i virkemidler. Der er en stor risiko for, at Danmark ender med at skulle købe sig til sin CO2- reduktion med kvoter og kreditter i udlandet lige før lukketid i 2012. Det er en både dyr og uansvarlig klimapolitik.”

Han understreger samtidig, at der er meget lidt tid at handle i. Kyoto-forpligtelsen dækker et årligt gennemsnit fra og med 2008 til og med 2012, hvorfor Danmark kommer mere og mere bagud, for hver måned man tøver med handling:

”Danmark kan stadig nå målet, men det kræver handling med det samme, og det kræver, at vi bruger både skattereformen, energibesparelser og vedvarende energi i klimaets tjeneste.”

Yderligere oplysninger:
Martin Lidegaard, formand for CONCITO, 29 89 67 00