Den grønne revolution udeblev - CONCITOs vurdering af skattekommissionens forslag

Pressemeddelelse
Skattekommissionen har i dag fremlagt et skatteforslag med meget lidt vægt på klima. Det vurderer CONCITOs formand Martin Lidegaard.

”De klimarelaterede afgifter hæves med omkring 5 mia. Det er svært at se, at det kan danne grundlag for omlægning til en grøn markedsøkonomi,” siger Martin Lidegaard.

Samlet indeholder skattekommissionens forslag grønne afgifter for ca. 8 mia. kr. Men 2 mia. kr. er allerede vedtagne EU-kvoter, og 1,5 mia. kr. vedrører vandmiljø, afgift på biobrændsler og andet uden egentlig klimaeffekt. Derfor er der kun nye klimarelaterede afgifter for omkring 5 mia. kr. Til sammenligning udgør de grønne afgifter i dag cirka 80 mia. kroner.

CONCITO vurderer til gengæld, at kommissionen har fat i en vigtig pointe, når den lægger op til en større ensartethed i beskatningen af energi, idet erhvervs- livet – som i dag næsten er fritaget for energiafgifter – er dem, der får den største stigning i afgiften. Samtidig ønsker kommissionen at fjerne momsfritagel- sen for færger og flyselskaber.

”Det er uomgængeligt, at der er mange lavthængende frugter i erhvervslivet. Derfor har kommissionen fat i nogle af de rigtige værktøjer, når de foreslår en mere ensartet beskatning af private husholdninger og erhvervslivet. Set fra klimaets synsvinkel, er det bare ærgerligt, at den så ikke bruger de værktøjer noget mere”, siger Martin Lidegaard.
Lidegaard peger på, at virksomheder for eksempel kunne betale samme energiafgifter som private, og så blive kompenseret med en lavere selskabsskat til gengæld. Det undrer ham også, at drivmidler er helt fritaget: ”Når man tænker på, at benzinafgiften er højere i Tyskland end herhjemme, er det underligt at man med henvisning til grænsehandel ikke vil hæve brændstofafgifterne”, slutter Martin Lidegaard.

Yderligere kommentarer:
Martin Lidegaard 29 89 67 00

Relaterede emner