Klimaakademiets Kommunekaravane skal bygge bro mellem grønne aktører

Pressemeddelelse
Kommunekaravane

Behovet for at diskutere og forstå klimaudfordringen er enormt. Men ofte drukner samtalerne i konflikter. Det vil den nye klimakaravane forsøger at råde bod på.

Mens Klimaakademiet for studerende og nyuddannede er ved at gøre klar til start i september, får det nu en søster-aktivitet: nemlig en Kommunekaravane, der vil gøre holdt i syv kommuner for at skabe klimadialog.

Karavanen tager afsted i første halvår 2022, hvor den vil besøge udvalgte kommuner på tværs af Danmark. Her vil den invitere borgere, lokalpolitikere, unge og erhvervsliv til workshops, der skal give et dybere kendskab til klimaudfordringen og understøtte de aktører og processer, der søger at skabe et fælles dannelsesfundament for lokale klimaindsatser.

Klimaakademiets Kommunekaravane er muliggjort af en bevilling på 700.000 kr. fra Energifonden. Ligesom Klimaakademiet bliver den drevet i et partnerskab mellem uddannelsesorganisationen Rethos Academy og Danmarks grønne tænketank, CONCITO.

”Vi oplever et enormt behov for at diskutere og forstå klimaudfordringen. Desværre degenererer samtalen om fremtidens bæredygtige samfund sommetider til en decideret kulturkrig, hvor forskellige politiske, økonomiske eller aktivistiske fraktioner graver sig ned i deres respektive ideologiske skyttegrave uden at lytte til ”modstanderens” synspunkter. Vores ønske er at bygge bro mellem de forskellige perspektiver,” siger projektleder Mikael Bellers Madsen, CONCITO.

Karavanen styrker den kommunale klimaindsats

Danske kommuner gennemgår lige nu en historisk klimamobilisering bl.a. gennem projektet DK2020, hvor by- og landkommuner overalt i Danmark udvikler klimaplaner, der er kompatible med Parisaftalens målsætninger. Karavanen vil besøge kommuner, som allerede er koblet op på DK2020, og styrke dialogen mellem de mangeartede og sommetider modsatrettede lokale klimainteresser og -indsatser.

De enkelte workshops vil blive faciliteret af Klimaakademiets eksperter, unge, der allerede har gennemført Klimaakademiets forandringsagentuddannelse samt af lokale ildsjæle med et solidt lokalkendskab. Foruden at bygge bro vil fokus være på at skabe et fælles sprog for konstruktivt og ambitiøst arbejde med kommunernes klimaindsatser.

”Derved bygger vi videre på Klimaakademiets grundtanke, nemlig at vi hverken kan løse klimakrisen med teknologi, politik eller individuelle handlinger, hvis ikke de tre dimensioner spiller sammen. Vi skal gentænke hele den måde, som vi skaber og tænker samfund på. Derfor vil akademisterne også modtage undervisning i naturvidenskab, politik, økonomi, filosofi, psykologi, kunst og etik,” siger stifter Anders Holst Bodin, Rethos Academy.

I december 2020 modtog CONCITO og Rethos Academy en donation fra Købmand Herman Sallings Fond, der førte til etableringen af ”Klimaakademiet” – et unikt tværfagligt uddannelsesforløb i klima og bæredygtighed.

Læs mere på Klimaakademiets hjemmeside: https://klimaakademiet.dk/eller kontakt projektleder Mikael Bellers Madsen, mbm@concito.dk, tlf. 22890431.

CONCITO er Danmarks grønne tænketank. Vores formål er at medvirke til en mindre udledning af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning. CONCITO betyder "jeg sætter i bevægelse" på latin, og det er, hvad vi ønsker at gøre på klimaområdet. Vi er et af Danmarks største grønne netværk med godt 100 virksomheder, forskere, organisationer og personer som medlemmer.

Rethos Academy er en ny uddannelsesorganisation stiftet af ph.d. og forfatter Anders Holst Bodin. Akademiets formål er at udbrede en dybere forståelse for bæredygtig udvikling, med særligt fokus på at imødegå klimakrisen. Navnet Rethos udspringer af græske ethos, som betegner værdigrundlaget for individer eller kulturer. Det foranstillede Re står for Rethink, Recreate & Resilience.

Relaterede emner