Klimavenligt landbrug: 50 % CO2-reduktion mulig

Pressemeddelelse
CONCITO viser i en netop udgivet rapport, at landbruget med få, men effektive midler kan nedsætte sin klimagasudledning med 50 %, svarende til 10 % af hele Danmarks udledning.

Forudsætningen er et opgør med harmoni- og ejerkravene i husdyr- og landbrugslovgivningen og en hertil koblet udtagning af marginale jorder fra omdrift.

”Om få uger kommer regeringen med sin strategi for ”Grøn vækst”. Vi viser, at med den fornødne politiske vilje kan vi få skabt mere natur, et bedre vandmiljø, og en markant reduktion af klimagasudledningen”, siger Thomas Færgeman, direktør for Danmarks grønne tænketank, CONCITO.

I et af to scenarier vises det, hvordan en optimal anvendelse af husdyrgødningen kan levere en stor del af det danske energiforbrug samtidig med at klimagasudledningen nedsættes og naturen skånes. Kombineret med en ekstensivering af udnyttelsen af landbrugsjorden samt en satsning på at lagre kulstof i jorden, kan erhvervet på kort sigt reducere sin klimagasudledning med 50 %, svarende til knap 10 % af den samlede, danske klimagasudledning.

I det andet scenarium undersøges det om landbrugserhvervet ved at afvikle eller nedbringe sin husdyrproduktion markant kan hjælpe klimaet og naturen og erhvervet selv. Konklusionen er, at rent klimamæssigt er en markant reduktion eller udfasning af husdyrproduktionen ikke nogen interessant vej frem. Derimod vil en nedsættelse af husdyrproduktionen være interessant af hensyn til natur og vandmiljø.

Yderligere oplysninger:
Thomas Færgeman 

Relaterede emner