Ny rapport udpeger indsatser for mere klimavenlige livsstile

Nyhed
linser
Vores nuværende forbrugsmønstre og livsstile udgør en stor klimabelastning, som ikke blot kan reduceres gennem teknologiske løsninger. Det er derfor internationalt anerkendt, både politisk og videnskabeligt, at der skal gøres noget nu for at fremme klimavenlige livsstile samtidigt med, at der etableres grønne teknologier og produktionsmetoder.

Hvordan det kan ske, beskriver vi i rapporten ”Fremme af bæredygtige livsstile i en klimakrise”. Her ridser vi en række mulige initiativer og virkemidler op for de tre mest klimabelastende områder: fødevarer, transport og boliger. Rapporten skitserer en rammesætning, som både muliggør mere klimavenlige livsstile, samtidigt med at de mest klimabelastende aktiviteter begrænses.

I CONCITO mener vi, at der kan gøres meget, hvis et bredt udsnit af samfundsaktører tager deres ansvar alvorligt. Vi foreslår følgende:

  1. Der skal ikke alene arbejdes for at fremme forbrugsmønstre og livsstile med et lavt klimaaftryk, der skal også arbejdes for en markant reduktion af de mest klimabelastende aktiviteter.
     
  2. Den nødvendige forandring i forbrug, adfærd og livsstile sker ikke, hvis der alene fokuseres på at informere forbrugere om klimaaftryk. Der er derfor et stigende behov for at ansvarliggøre en bredere pallette af samfundsaktører og ikke blot den individuelle forbruger, i arbejdet med bæredygtig omstilling af vores samfund, forbrug og levevis.
     
  3. Der skal skabes rum for nye opfattelser af, hvad der er et godt og klimavenligt liv, som bør hjælpes frem ved hjælp af (nye) infrastrukturer, politiske tiltag og services. Det taler for flergrenede tilgange til planlægning og politik, så der både skabes opmærksomhed og efterspørgsel, samtidig med at der skabes incitament og handlerum.

Rapporten er en tilpasset, dansk ”oversættelse” af den oprindelige rapport ”Enabling Sustainable Lifestyles in a Climate Emergency” skrevet af Hot or Cool Institute og udgivet sammen med UNEP fra 2022.

Vores formål med en dansk version af rapporten er at bringe indsigterne og budskaberne fra den internationalt orienterede rapport ind i dansk kontekst og på den måde bidrage til den vigtige del af den kommende danske klimaindsats, der handler om at fremme bæredygtige livsstile. Rapporten præsenterer en rammesætning for dette arbejde, samt et tilhørende virkemiddelskatalog for tre CO 2 e-tunge forbrugsområder; transport, boliger og fødevarer.

Læs hele rapporten her.

Relaterede emner
Kontakt
Charlotte Louise Jensen
Seniorkonsulent, Fødevarer og Forbrug