Sådan kan skattereformen blive grøn

Pressemeddelelse
Danmarks grønne tænketank CONCITO offentliggør i dag et notat om mulighederne for at lave en offensiv grøn skattereform.

Notatet indeholder en analyse af hvilke grønne afgifter der giver den største gevinst for klimaet. Samtidig opstilles et eksempel, der giver op til 9 mia. kr. ekstra i provenu i forhold til Skattekommissionens udspil. CONCITOs formand, Martin Lidegaard udtaler:

”Vi har en historisk chance for at lave en ægte grøn skattereform, der både imødegår den økonomiske krise og klimakrisen. Den chance bør ikke forspildes”.

CONCITO har tidligere – på linje med Klimakommissionen - påpeget, at Skattekommissionens udspil ikke er ambitiøst, set fra klimaets synspunkt. I udspillet foreslår skattekommissionen nye grønne afgifter for 8 mia. kroner, men skattestoppet har siden 2001 udhulet de grønne afgifter med 12 mia. kroner.

I CONCITOs eksempel hæves de grønne afgifter med op til 9 mia. kroner mere end i Skattekommissionens udspil. De finansieres således:

En krone ekstra per liter benzin og diesel              3,2 mia. kr.
Ekstra forhøjelse af elafgiften                                1,5 mia. kr.
Større grøn beskatning af erhvervslivet         1,7-4,25 mia. kr.
I alt                                                                      6,4-9 mia. kr.

Eksemplet giver følgende stigninger i elprisen, hvis man lader virksomhederne betale cirka det halve af de private husholdninger:

                                         Oktober 2008                        Efter forslag
Private                            217 øre pr. KWh                  224 øre pr. KWh
Små virksomheder          100 øre pr. KWh                  130 øre pr. KWh
Store virksomheder           70 øre pr. KWh                  100 øre pr. KWh

Inkluderes derudover de højre afgifter på varme, vil eksemplet betyde øgede grønne afgifter for 50-170 kroner om måneden for en 4 personers familie, alt efter hvor de bor. Til gengæld vil familien få en massiv lettelse i indkomstskatten.

I den mere tekniske afdeling anbefaler tænketanken blandt andet, at elafgiften fremover beregnes på baggrund af prisen på el, frem for per energienhed, for at fremme bestræbelserne for et fleksibelt energisystem.

Yderligere kommentarer:
Martin Lidegaard 29 89 67 00

Relaterede emner