Klimapotentiale i genanvendelse af bygninger

Pressemeddelelse
Genanvendelse af ledige erhvervsbygninger til nye formål kan være et værdifuldt bidrag til den grønne omstilling, viser ny rapport fra CONCITO

I januar 2014 stod 2,4 mio. kvm kontorareal ledigt på landsplan, heraf 1,3 mio. kvm i Region Hovedstaden. Denne tomgang, kombineret et voksende boligbehov, behovet for et arkitektonisk og socialt kvalitetsløft og nødvendigheden af en mindsket klimabelastning fra bygningssektoren, er baggrunden for CONCITOs undersøgelse af, hvordan transformation af bygninger kan bidrage til omstillingen til et bæredygtigt lavemissionssamfund. 

På grundlag af dialog med aktører fra branchen samt analyse af konkrete transformationsprojekter i ind- og udland konkluderer CONCITO i rapporten "Grøn genanvendelse - bæredygtig transformation af funktionstømte erhvervsejendomme", at grøn genanvendelse under de rette omstændigheder kan udgøre et værdifuldt led i omstillingen til et lavemissionssamfund. 

”De væsentlige faktorer i forhold til transformationsprojekternes klimaeffekt er materialebesparelser, energieffektivisering og positive afledte klimaeffekter såsom fortætning af byen. Men den primære klimamæssige effekt ved transformation er forbundet med en reduceret brug af nye drivhusgasintensive materialer, særligt beton. Herudover mindskes presset på begrænsede ressourcer, og mængden af byggeaffald nedbringes gennem optimeret brug af den eksisterende bygningsmasse”, forklarer rapportens forfatter Vera Noldus. 

I tillæg til de klimamæssige potentialer, kan transformation have positiv indvirkning på en række samfundsøkonomiske udfordringer, herunder voksende tomgang og et stigende boligbehov i flere større byer. 

”Genanvendelse af funktionstømte erhvervsejendomme til nye formål kan bidrage til at vende den negative spiral, som opstår, når tomme ejendomme trækker deres egen, og områdets, værdi ned og medfører flere tomme lokaler, fraflytning osv. Transformation kan desuden bidrage positivt til fortætning af byen, hvilket kan mindske den fortsatte arealmæssige ekspansion af mange byer og have positiv indflydelse på transportmønstre i byerne”, siger Vera Noldus.

En central udfordring i arbejdet med grøn genanvendelse er en manglende overensstemmelse mellem erhvervs- og samfundsøkonomiske interesser. Rapporten foreslår udvikling af nye finansieringsordninger og virkemidler som mulige løsningsmodeller for at sikre en bedre synergi mellem private aktører og bredere samfundsinteresser. Yderligere anbefalede tiltag inkluderer udvikling af et livscyklusanalyseværktøj til estimering af bygningers iboende energi, som er offentligt tilgængeligt og tilpasset danske forhold. Herudover bør direkte genbrug af byggematerialer fremmes og transformation styrkes som arkitektonisk opgave, bl.a. gennem innovation og promovering af eksisterende løsninger inden for området.  

Rapporten er udarbejdet med støtte fra GI, Grundejernes Investeringsfond.

Læs rapporten: Grøn genanvendelse – bæredygtig transformation af funktionstømte erhvervsejendomme.

Yderligere information:
Vera Noldus, 22 84 59 24
Michael Minter, 26 16 64 14

Foto: Niels Nygaard Sørensen, Arkitema

Relaterede emner