Podcast: Hvor mange kvadratmeter skal vi bo på?

Nyhed
hip
For mange af os er plads forbundet med frihed og komfort, men det er i lige så høj grad viklet ind i en større økonomi af ressourcer og CO2-udledninger. ”Breaking Up With Space” er et lydværk om plads, der med poesi og sårbarhed foreslår lytterne at gøre op med deres stagnerede forhold til hjemmets kvadratmeter.

Under opgaven” Hvordan skaber vi fortællinger, der kan inspirere fremtidens måder at bo, leve og bygge på?” udviklede unge og studerende på VINTERAKADEMI 2023 fortællinger som et motiverende og inspirerende værktøj til at ændre praksis i byggeriet. Det var fortællinger om byggeri, klima, håb og mennesker. 

Deltagere skabte fortællinger i vidt forskellige former og med hver sit sigte. Gruppen bag lydværket ”Breaking Up With Space” tog fat i vores intime og tilsyneladende problematiske forhold til kvadratmeter.

CONCITO har sammen med Region Hovedstaden udgivet en analyse af udledninger for forskellige typer af byudvikling, der viser at kvadratmeter er den faktor, som spiller den største rolle i byområders udledninger og ressourceforbrug. Des større vores boliger er, des mere udleder vi. Med dette i mente, er det bekymrende at kigge på den historiske trend, der viser et stødt stigende boligareal i nybyggede huse. I 1960 var den gennemsnitlige størrelse på et nyt dansk parcelhus 115 m2. I 2020 var det 205 m2, hvilket svarer til en stigning på 78 procent. De store boliger fylder ligeledes uhensigtsmæssigt meget i vores samlede arealanvendelse, hvor grønne områder og plads til natur og biodiversitet nedprioriteres.  

Vores vaner og adfærd er svære at give slip på, når vi ikke kan forestille os gode og meningsfulde alternativer. Fremtidens samfund kalder på historier og eksempler, der kan lede vejen.

Lyt til podcasten her: 

https://open.spotify.com/episode/5gLLFC24lyWP2sbs9vAfHT?si=fd92fc55bf114255

VINTERAKADEMI er Klimaambassadens årlige og tværfaglige akademi for unge, studerende og professionelle i eller med interesse for byggebranchen.

Relaterede emner
Kontakt
Synnøve
Programchef, Klimaambassaden