Klimarisici blandt verdens største problemer

Debatindlæg
Ekstreme vejrhændelser, naturkatastrofer og fejlslagen klimaindsats er blandt verdens mest presserende problemer, viser undersøgelse fra World Economic Forum.

Af Christian Ibsen og Jarl Krausing, CONCITO

Verden står over for mange problemer i forhold til geopolitik, økonomi, teknologi og samfundsudvikling. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at de grønne risici knyttet til klima, miljø og natur er kravlet helt til tops i World Economic Forums Global Risk Report 2018, som kom umiddelbart før topmødet i Davos forleden.

Igen i år havde topmødet med deltagelse af 2.500 erhvervsledere og politiske ledere et betydeligt fokus på klimaområdet. Og det er ikke tilfældigt. Ikke bare regeringer, men også de største virksomheder i verden, begynder at få øjnene op for vigtigheden og det forretningsmæssige potentiale i at opbygge en ny global klimavenlig økonomi.

Der er nemlig store risici knyttet til den nuværende utilstrækkelige indsats for at mindske de globale drivhusgasudledninger. Særligt i relation til store naturkatastrofer, samfundsmæssig ustabilitet, ufrivillig migration, samt ikke mindst øget vandmangel og mindre fødevareforsyningssikkerhed.

For syvende år i træk fremstår fem klima-, miljø- og naturrisici på listen over de største umiddelbare globale risici, men det er første gang, at de omkring 750 respondenter i undersøgelsen vurderer alle fem til at være i den allermest alvorlige kategori, hvor både sandsynlighed og konsekvenser vurderes størst. De fem grønne risici omfatter: Fejlslagen klimaindsats, ekstreme vejrhændelser, menneskeskabte miljøkatastrofer, tab af biodiversitet og økosystemer samt naturkatastrofer.

I Global Risk Report 2018 slås det også fast, at den enkelte risiko virker, som en forstærker for andre typer af risici. Den utilstrækkelige klimaindsats omtales for eksempel sammen med risiko for vandmangel, som den tredje største risikoforstærker for alle andre typer af globale risici. Det gælder særligt i relation til de andre grønne risici, men også i relation til ufrivillig migration, fødevareforsyningssikkerhed, vandforsyning, samt den regionale og globale politikudvikling.

Hovedbudskabet er således, at der blandt verdens ledere i dag er en langt større anerkendelse af de udfordringer verden står overfor på klima- og miljøområdet, hvilket er helt afgørende vigtigt.

På den anden side står det dog også helt klart, at det globale samfunds indsats for at afbøde de voksende miljø- og klimarelaterede skader og risici, er helt utilstrækkelig, og at der straks bør udvises meget større lederskab og handlekraft for at undgå uoverskuelige globale risici og skader med vidtrækkende konsekvenser.

Danmark bør her træde i karakter som et land, der på den ene side har store økonomiske interesser i at understøtte den globale efterspørgsel på grønne danske løsninger, og på den anden side arbejder seriøst med at omstille vores egne forbrugsmønstre, som i dag er blandt verdens mest klima- og miljøbelastende.

---

Debatindlæg bragt i Finans.dk den 8. februar 2018

Relaterede emner