Skoleelever får grøn dannelse i en kuffert

Pressemeddelelse
Den grønne kuffert
Forståelse for naturen begynder tidligt i livet, derfor gælder det om, at få naturoplevelser med ind i undervisningen allerede i indskolingen. Det kan lærerne og pædagoger gøre ved at åbne Den Grønne Kuffert - et nyt gratis undervisningsmateriale, udviklet af tænketanken CONCITOs Klimaambassade.

Den Grønne Kuffert kobler øvelser i naturen med bæredygtighed og praksisnær undervisning. Det omfattende materiale i kufferten er primært målrettet udendørs undervisning i indskolingen og henvender sig særligt til faget natur/teknologi - men dele af materialet kan også bruges i f.eks. dansk, matematik og billedkunst. 

Eleverne vil kunne opleve og sanse naturen helt tæt på - f.eks. ved at smage på brændenælder, plante vilde blomster med frøbomber, bygge huler til insekter og undersøge, hvordan naturen forandrer sig over tid. Ved at relatere de mange øvelser til FN’s Verdensmål støtter kufferten samtidigt op om en generel forståelse for bæredygtighed. Dermed kan kufferten være en del af startskuddet på en skolegang, hvor elevernes grønne dannelse er i højsædet.

”Materialet bygger på en grundtanke om, at jo flere positive oplevelser, børn har i naturen, des mere er man også villig til at passe på den. Hvis man på et tidligt tidspunkt får vakt børnenes nysgerrighed, så bliver det muligt senere i skolegangen at arbejde med mere abstrakte begreber som biodiversitet, ressourcer og klimaforandringer," siger projektleder Stefan Bruse thor Straten.

Konkrete erfaringer med naturen et væsentligt element i børns grønne dannelse, tilføjer han med henvisning til, at det understøttes af rapporten “Børns Naturdannelse”, udarbejdet af Friluftsrådet og Center for Børn og Natur. 

Kufferten indeholder vejledninger og praktiske remedier

Undervisningsmaterialet Den Grønne Kuffert består både af et hæfte med øvelsesvejledninger samt fysiske kufferter med forskellige ting og sager, som skal bruges i øvelserne.

De fysiske grønne kufferter indeholder alt fra remedier til at lave birkesaft til forstørrelsesglas og termometre. Der er dog tænkt over, at genstandene i kufferten skal supplere skolernes eksisterende materialer. Kufferterne er, så vidt muligt, genbrugte, og kommer derfor med hver sin historie og udtryk. På den måde kan Den Grønne Kuffert i sig selv starte snakken med eleverne om bæredygtighed, ved at være et eksempel på verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Bæredygtigt materiale - fra inderst til yderst

Kufferterne kan bestilles og afhentes gratis, og vil blive tilgængelige for skoler rundt om i landet. Det skrevne hæfte bliver (udover at være i kufferten) frit tilgængelig for alle via Klimaambassadens digitale platform Sustainable.dk.

Kufferterne med fysisk øvelsesmateriale vil blive tilgængeligt efter sommerferien men kan bestilles allerede nu. Den digitale version af øvelsesmaterialet vil ligeledes være tilgængeligt efter sommerferien og kommer til at kunne tilgås via www.sustainable.dk/folkeskole

Den Grønne Kuffert er støttet af Friluftsrådet.

Vil du gerne bestille Den Grønne Kuffert på din skole eller har andre spørgsmål? - Skriv til projektleder Stefan Bruse thor Straten på ss@concito.dk eller projektmedarbejder Ditte von Staffeldt på ds@concito.dk. Efter bestilling kan kufferten afhentes hos CONCITO’s Klimaambassade i København, eller vi kan sende den mod betaling af porto.

Vil du vide mere om børns naturdannelse? - se her

Relaterede emner
Kontakt
Stefan
Seniorkonsulent, Klimaambassaden