Brug bæredygtigt træ i fremtidens byggeri

Debatindlæg
Frem mod 2029 vil træ udgøre en stigende del af dansk nybyggeri. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Frem mod 2029 vil træ udgøre en stigende del af dansk nybyggeri. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

De kommende CO2-krav til nybyggeri forventes at føre til en øget anvendelse af træ i byggeriet. Bæredygtigt træ kan spille en vigtig rolle i fremtidens byggeri, men vi skal vide langt mere om, hvilke konsekvenser det har at bruge mere træ, når vi bygger.

Af Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent.

Der er med rette kommet større fokus på både reduktion af energiforbruget og klimaaftrykket i de materialer, vi bygger med. Bygninger står for cirka 30 procent af Danmarks CO2-udledning og for cirka 35 procent af affaldet. Derfor er der også behov for en massiv indsats for mere bæredygtige bygninger.

I den nye strategi for bæredygtigt byggeri er det aftalt, at der skal sættes bindende krav til den maksimale CO2-udledning for større nybyggeri fra 2023. Det vil forstærke fokusset på byggematerialernes klimaaftryk.

Træ er en eftertragtet ressource globalt set. Ikke kun i forhold til byggeriet, men også til anvendelse i energiproduktionen, transportsektoren, tekstilindustrien med videre. Det øger presset på skovene, og konsekvenserne ved en stigende efterspørgsel efter træ skal ses i et større globalt perspektiv.
Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent, Concito

Det forventes, at CO2-kravene vil føre til en stigning i træbyggeriet, i takt med at kravene trinvis strammes frem mod 2029.

Det skyldes, at træ som byggemateriale rummer en række potentialer for at nedbringe byggeriets klimaaftryk. Træ har nemlig typisk en mindre CO2-udledning end mere konventionelle byggematerialer.

Konsekvenser af mere træ i byggeriet
Der er stor opmærksomhed omkring potentialerne for træ i byggeriet.

I tillæg har vi også brug for mere viden om konsekvenserne ved en samlet øget efterspørgsel efter træ. Eksempelvis kan en øget brug af træ påvirke størrelsen af skovenes kulstofslager, hvis naturlig skov omdannes til produktionsskov, og der vil ofte ske tab af biodiversitet.  

Træ er en eftertragtet ressource globalt set. Ikke kun i forhold til byggeriet, men også til anvendelse i energiproduktionen, transportsektoren, tekstilindustrien med videre.

Det øger presset på skovene, og konsekvenserne ved en stigende efterspørgsel efter træ skal ses i et større globalt perspektiv.

I dag indeholder de LCA-beregninger, der ligger til grund for vurdering af et byggeris klima- og miljøpåvirkninger, ikke betragtninger om konsekvenser ved en øget anvendelse af materialer.

Det vil sige, at de analyser, der ligger til grund for politiske beslutninger med betydning for materialevalg, heller ikke indeholder konsekvensvurderinger. Det bør der rettes op på, både i forhold til træ, men også i forhold til andre materialer, som for eksempel beton.

Bæredygtigheden i træet er vigtigt
Der er også behov for et langt større fokus på, om det træ, der anvendes i byggeriet, er bæredygtigt produceret. Ligesom vi skal have strategier for, hvordan vi møder den stigende efterspørgsel efter træ så bæredygtigt som muligt.

Det er blandt andet vigtigt, at vi får udnyttet det fældede træ bedst muligt.

Bæredygtigt træ kan spille en vigtig rolle i fremtidens byggeri. Det vil vi se et stigende fokus på, ikke kun i Danmark, men forventeligt også globalt. Derfor skal vi også have vurderet konsekvenserne ved et samlet øget forbrug, og sikre, at træet er bæredygtigt.
Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent, Concito

I det omfang det kan lade sig gøre, er der en bedre klimaeffekt ved at anvende træet i byggeriet end ved at afbrænde det i energiproduktionen.

Det skyldes, at træet har en længere levetid i byggeriet, end når det afbrændes. Dermed lagres CO2’en også i længere tid. Hvor længe afhænger af levetiden af byggeriet, og om det anvendte træ genbruges eller genanvendes.

Vigtige fokus i forhold til en mere bæredygtig anvendelse af træ i byggeriet bør blandt andet være:

  • Udbyg LCA-beregninger til at inddrage konsekvenser (direkte og indirekte) ved et øget forbrug af materialer.
  • Fastsæt krav til bæredygtigheden i det træ, som anvendes.
  • Undgå omdannelse af urørt/naturlig skov til dyrket skov.
  • Skovrejs på arealer uden høj værdi for biodiversitet og fødevareforsyning.
  • Forbedr udnyttelsen af eksisterende dyrkede skovarealer.
  • Øg udnyttelsen af træbiomassen til byggematerialer i stedet for for eksempel afbrænding i energisektoren.
  • Øg genbrug og genanvendelse af træprodukter i byggeriet.

 Behov for mere viden
Bæredygtigt træ kan spille en vigtig rolle i fremtidens byggeri.

Det vil vi se et stigende fokus på, ikke kun i Danmark, men forventeligt også globalt. Derfor skal vi også have vurderet konsekvenserne ved et samlet øget forbrug, og sikre, at træet er bæredygtigt.

Klimaelementet i bæredygtighed er uden tvivl vigtigt, men vi skal også huske andre miljømæssige forhold.

Concito vil gerne opfordre til, at afrapporteringen om Fremme af klimavenlige byggematerialer til aftaleparterne bag strategien om bæredygtigt byggeri, bygger på et langt højere vidensgrundlag end i dag. Særligt i forhold til konsekvenserne ved en øget anvendelse af træ – såvel som andre materialer – i byggeriet.

Dertil bør der lægges en plan for, hvordan en øget efterspørgsel efter træ i byggeriet kan mødes reelt bæredygtigt. Afrapporteringen finder sted ultimo 2023. Men arbejdet skal sættes i gang allerede nu.

---

Debatindlæg bragt i Altinget den 26. april 2021