Grøn omstilling kræver ambitiøs elektrificering

Debatindlæg
Elektrificering
Regeringen har præsenteret en elektrificeringsstrategi, som de har lovet energiaftalens forligspartier. En rigtig strategi er en kobling mellem midler og mål. Det er der desværre ikke noget af i dette udspil.

Af Torsten Hasforth, seniorøkonom, CONCITO
 

Regeringen har præsenteret en elektrificeringsstrategi, som de har lovet energiaftalens forligspartier. En rigtig strategi er en kobling mellem midler og mål. Der er gode mål og intentioner i regeringens udspil, men den savner virkemidler til at fremme elektrificering. Det er en skam. For elektrificering og den grønne omstilling kunne virkelig godt bruge en strategi.

Elektrificering er bro til den grønne omstilling

Den grønne omstilling vil være drevet af en markant elektrificering af energiforbruget i vores samfund. Det er konsekvensen, når elbiler erstatter benzinbiler, når varmepumper kommer til at fylde meget mere i vores fjernvarmesystem, og når olie og naturgas erstattes af varmepumper i vores hjem og i industrien.

Med det Internationale Energiagenturs ord, så er grøn elproduktion kombineret med elektrificering en hjørnesten i den grønne omstilling. Det internationale energiagentur peger på, at halvdelen af verdens energiforbrug skal dækkes af el i 2050.[1] I Danmark er dette tal omkring 20%. Kort sagt er elektrificering en afgørende del af den danske og globale klimaomstilling.

Peger elektrificering den rette vej?

Vi kan kun lykkes med den grønne omstilling, hvis de fossile brændsler droppes til fordel for grøn energi. Forventning til udvikling i elforbruget i de sektorer, der i dag brænder sort er derfor også et godt pejlemærke for, hvordan den grønne omstilling udvikler sig. Og svaret på spørgsmålet om elektrificering er på rette vej er "måske – men ikke hurtigt nok."

Der mangler at blive vist en vej til reduktioner for lidt over 10 mio. tons CO2 for at nå målet om 70 % reduktion. Det kan til dels opfyldes ved en større indsats på landbrugsområdet og ved etablering og markant udbygning af fangst og lagring af CO2. Men det vil ikke være nok så erhverv, husholdninger og transport vil skulle omstille mere end forventet. Den omstilling er ensbetydende med mere elektrificering.

Elektrificering

 

Kilde: Energistyrelsens Klimafremskrivning og egne beregninger

Note: Elforbrug kan være betydeligt højere, hvis fx udvikling af PtX tager fart. Der er alene fokus på den udbygning, der er påkrævet af det nationale 70%-mål.

Det forventede elforbrug i 2030 ligger betydeligt under, hvad der skal til for at nå 70 % målet i 2030. Den seneste klimafremskrivning fra Energistyrelsen peger på, at vejen til 70 % drivhusgasreduktion i 2030 ikke er beskrevet og det er den nødvendige elektrificering heller ikke.

Hvad burde elektrificeringsstrategi indeholde

Elektrificering er ikke et mål i sig selv, men det er en nødvendig bro og et afgørende element i omstillingen af rigtig mange sektorer og industrier. Udgangspunktet for store dele af klimaomstillingen er, at elektrificeringen er den bedste løsning, og at andre løsninger skal bringes i spil, hvis elektrificering ikke er mulig. Det giver derfor god mening, at man med energiaftalen i 2020 vedtog en elektrificeringsstrategi. 

En elektrificeringsstrategi bør være en køreplan for elektrificering, der vender tingene på hovedet. Svarer på spørgsmålet, hvad mangler der for at nå den grønne omstilling i de enkelte sektorer? Hvilken elektrificering kræver det? Er det mål nået? Hvilke midler er der for at opfylde det? Er der nok fart i el til transport er der nok fart i udskiftning af varmesektor? Tager industrien de valg, der skaber elektrificering? Er rammebetingelser for udbredt elektrificering på plads? En strategi med konkrete målepunkter, som giver de advarsler, som beslutningstagere kan agere efter.

Den elektrificeringsstrategi, der kobler mål og midler, savner vi stadig.

Relaterede emner
Kontakt
Torsten
Cheføkonom, Analyseteamet